Operativsystemet Linux skapat av Linus Torvalds kan liknas vid Valsamverkanspartiet

Det slår mig hur många likheter både jag själv och Valsamverkanspartiet har med Linus och Linux. Jag återkommer till dessa likheter, men först lite om Linus Torvalds och hans projekt:

Linus Torvalds framträder på TED (transkription på engelska) och berättar om det värdlsberömda operativsystemet Linux och managementsystemet för programmerare som heter Git, vilka han själv varit initiativtagare till.

Git som skapats på initiativ av Linus Torvalds är ett management-system för programmerare som snabbar upp utvecklingen för de programmerare som arbetar tillsammans runtom i världen.

Linux är operativsystemet som först skapades av Linus men som numera vidareutvecklas kontinuerligt av programmerare runtom i världen tillsammans och bygger på öppen källkod (GPL). Detta gör operativsystemet tryggare eftersom svagheter snabbt kan rättas till. Operativsystemet Android som numera finns i många smartphones bygger ex. på operativsystemet Linux.

Ubuntu är en variant av Linux, som jag använder själv, en mycket användarvänlig version med ett mycket bra forum och med ett namn som antyder en passande afrikansk filosofi. Den Liberianska fredsaktivisten Leymah Gbowee har gjort en översättning av Definitionen av Ubuntu:

”Jag är vad jag är på grund av vilka vi alla är.”

Det är det ordval som leder mig in på Valsamverkanspartiet.

Valsamverkanspartiet är det parti som har potential att låta demokratin verkligen bli en fri del av vilka vi verkligen är. Precis som med Linux, handlar inte Valsamverkanspartiet om direktdemokrati, för alla tror inte på direktdemokrati i en speciell form, ej heller tror alla på Vetenskapliga partiets styrning, precis lika lite som att alla tror på Linux i endast en speciell form.

Inte ens den som tror den funnit sitt parti eller sitt operativsystem kan någonsin vara helt säker på den saken, för världen är inte alltigenom god. Man får inte vara naiv. Våra favoritvarianter måste ibland avknoppas för att kunna utvecklas. Vissa varianter kommer väljas bort, andra kommer överleva. Alla kommer inte dra sitt strå till stacken om de inte gillar sin stack.

Vetenskapliga partiet som ingår i denna valsamverkan kan ex. liknas vid Linux Ubuntu, medan Jämstälda partiet skulle kunna liknas vid ex. Linux Mint. Dessa båda varianter är bara två i raden av olika varianter som tillsammans bestämmer det totala urvalet för användaren. Men användaren ska givetvis kunna tanka ner den nya demokratin i sitt liv också. Valet ska leda till mandat i riksdagen. Det är där Valsamverkanspartiet blir viktigt. Utan valsamverkan inget mandat.

Med Valsamverkanspartiet kommer demokratianvändarna får ett utökat smörgåsbord av olika varianter att välja på. Precis som Linus ser jag Valsamverkanspartiet som den lösning som kommer fixa hålet i gatan framför mig, ett hål som kan liknas vid en brist på smakliga rätter där innehållet inte motsvaras av innehållsdeklarationen. Det måste fixas för i vår demokrati ser vi politiker och journalister som kallar sig ”demokrater” och utger sig för att representera folkets verkliga mening, men…

olof_palme_80x80

”Historien ger många exempel på att demokratin krossats av människor som sagt sig kämpa för ”verklig demokrati” och ”folkets egentliga mening. Insikten härom kan leda oss till en försvarsposition som döljer att demokratin är ett utomordentligt krävande styrelseskick. Det måste ständigt hittas nya vägar till vitalisering, till att nå ut till människorna och göra dem aktiva. Diktaturer bjuder ett maskineri av lydnad, slutet och till det yttre väloljat. Demokrati bygger på lojalitet, öppenhet och pulserande liv. Den måste därför ständigt vinnas på nytt.”
/ Olof Palme (Källa: Citat om Demokrati)

Så Valsamverkanspartiet lyder inte de stora lunsarnas fyraprocentspärr. Vi utgör den nya grund som möjliggör den demokratiska vitalisering som innebär att varje deltagande parti kan ha olika medlemmar som samverkar i sin egen riktning men ändå tillsammans. Några medlemmar och politiska bloggare kommer sannolikt sitta mycket i morgonrock hemma, precis som Linus och jag. De stora partierna kan liknas vid de Wallstrreet-anslutna operativsystemen Apple och Windows precis såsom politikeradeln sålt sig till det militärindustriella komplexets intressen.

Det vi måste fråga oss själva är vad vi vill ha och vad vi vill gynna. Och precis som med Linus kan man gynna sig själv genom att fylla igen hålet framför sig och samtidigt kommer det gynna alla andra samtidigt.

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Vaetenskapliga partiet

3 reaktioner till “Operativsystemet Linux skapat av Linus Torvalds kan liknas vid Valsamverkanspartiet

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.