Kritik – Feministiskt Initiativs enväldiga partistyrelse krossar valsamverkan i valet 2018

Först mina frågor som skickades till Feministiskt Initiativ den 11 oktober 2017: (Här i bloggposten har jag lagt till länkar, bilder och rättat små fel i texten, men utan att ändra betydelsen)

Hej kära ledamöter i styrelsen!

Jag ser att Gudrun Schyman återigen är partiledare. Det gläder mig. Jag anser att hon är oerhört bra i den rollen.


Jag ser även att er styrelse är mångfacetterad med kvinnor, män, svenska och utländska efternamn. Det tycker jag ser bra ut.

Kortfattat om mig om det intresserar er:

Jag har alltid varit för mer jämställdhet i samhället och även arbetat för det i politiken och i mina relationer, förutom att jag är socialist är jag även för ekologi så att kvinnor och barn inte får i sig fler gifter, (till skillnad från miljöminister Karolina Skog från Miljöpartiet verkar gilla Monsantos Roundup i vår mat, enligt Schlaug.)

Jag är också nationell, men mer likt Olof Palme, en man som hjälpte många folk i världen till lokal frigörelse från imperialismen (idag även kallad globalismen) som skadat och dödat så många oskyldiga människor och skapat både riktiga flyktingar och migration för ett bättre liv.

Jag är också för alla folks rätt till fredlig existens i världen och jag är för möten med olika kulturer och har själv rest mycket till andra länder för att just uppleva andra kulturer. Jag har även varit ihop med en kvinna från Chile.

Till saken:

Jag vill hjälpa Fi att hjälpa sina medlemmar och vår demokrati. Det kan vara helt avgörande för FI och för Sverige vilken väg Fi väljer att gå i valet denna gång, även för många andra partier. Jag är inte säker på att FI och även andra mindre partier skulle klara ännu ett misslyckande och personligen skulle jag tycka det skulle vara jättesynd för vår demokrati.

Genom olika opinionsundersökningar ser jag att FI nu endast ligger någonstans mellan 1,5% och 3,0%. https://val.digital/Party-FI/ mot vid valdagen 2014 då Fi låg på 3,5%. Så låt mig ställa några helt avgörande frågor till er:

1. Anser ni att 4%-spärren som skapades 1971 är en form av diskriminering mot Fi och andra nya demokratiska initiativ?

2. Anser ni att 4% spärren ansvarig för att Fi så orättvist fick noll mandat i riksdagen 2014?

3. Anser ni att Fi borde ha fått motsvarande mängd representanter som antalet som röstade på FI?

4. Feministiskt initiativ är en demokratirörelse som länge kämpat mot den odemokratiska 4%-spärren som förhindrat Feministiskt initiativs inflytande i riksdagen. Vill ni avskaffa 4%-spärren genom att valsamverka?

5. Feministiskt initiativ är ett kärleksfullt parti som förtjänar mandat efter denna långa kamp. Är denna kärlek är så gränslös och respektfull att den gärna hjälper även andra partier in i riksdagen?

6. Jag vet att Gudrun varit positiv till valsamverkan förut. Hur ser Gudrun på valsamverkan idag och hur ser ni andra på det?

7. Känner Gudrun, som presterade otroligt bra i förra valet, att hon kommer kunna prestera ännu bättre detta val? Varför? Svara ärligt och realistiskt Gudrun!

8. Vilka logiska argument och motargument om valsamverkan finns det i Fi?

9. Hur tas ett beslut i frågan om valsamverkan? Genom objektiv deliberativ diskussion tills konsensus är uppnådd? Snabbt av partistyrelsen eller av väl informerade medlemmar?

10. Hur skulle ni se på 4%-spärren om Fi får lägre resultat än 3,5% i nästa val?

11. Vad skulle ni ha att förlora på att ex. få in tio representanter istället för noll?

12. Vad skulle ni ha att vinna på en valsamverkan?

13. Tänker ni genomföra en informerande objektiv enkät till medlemmarna i den här frågan om fördelar och nackdelar där de kan återkomma med feedback till er eller är detta ett beslut för enbart partistyrelsen?

Kärleksfulla hälsningar
Martin Gustavsson
Politisk organisatör
Valsamverkanspartiet
https://valsamverkanspartiet.wordpress.com/2014/12/19/vad-ar-en-regnbagsallians-och-varfor-finns-det-valallianser-valforbund-eller-valtekniska-samverkansinitiativ/

Gita Nabavis svar för partistyrelsen (Gudrun Schyman, Maria Pettersson, Gita Nabavi, Maria Mårsell, Tove Adlerberth, Rasmus Åkesson, Soraya Post, Stina Svensson, Alejandra Gomez Lozano, Rojan Karakaya, Carmen Blanco Valer) i Feministiskt initiativ:

Hej Martin!

Tack för ditt fina brev och ledsen för att du har fått vänta så länge på svar.

Vi ser också att det är viktigt att det finns ett parti som F! i Sveriges riksdag, som vitaliserar demokratin genom att föra in en ny dimension i svensk politk och vi ser positivt på våra chanser att ta plats i fler parlamentariska rum, inklusive riksdagen, 2018.

Beslutet gällande valsamverkan tas av partistyrelsen, som är högsta beslutande organ mellan kongresser, men det har inte varit aktuellt att fatta beslut om att ingå valsamverkan.

Jag kan tyvärr inte uttala mig om vår hållning om 4%-spärren då detta inte hanteras i vår antagna politik. Det är viktigt att demokratin hålls levande av olika demokratirörelser; aktivism och engagemang är en förutsättning för att demokratin utvecklas. Det är dock svårt att till fullo förstå vad det skulle innebära att förändra 4%-spärren utan att utreda konsekvenserna.

Jag hoppas att detta har besvarat dina frågor baserat på det vi vet i nuläget.

Vänligen,
Gita Nabavi
för partistyrelsen

Jag är besviken på Feministiskt Initiativs styrelse och samtidigt uppriktigt förvånad, inte på ett sent svar, för frågorna tål ändå att utreda och tänka på för varje ledarskap och deras medlemmar, men jag är besviken på att Feministiskt initiativ helt tydligt INTE gjort det alls och därför inte heller lyckats svara på alla frågorna

Som en person som egentligen gillar Feministiskt initiativ på många officiella punkter om jämställdhet och direktdemokrati så är jag även besviken på hur Feministiskt Initiativs styrelse kör över sina egna medlemmar i en så avgörande fråga för hela partiets förmåga att komma in i riksdagen.

Det är samtidigt ordentligt löjeväckande att partistyrelsen, i nästa andetag motsägelsefullt nog, anger att demokrati ÄR viktigt, men tydligen INTE i det här viktiga fallet.


-Va? Är det verkligen sant?

Jo. Det verkar inte bättre. Jag noterar dessutom att Feministiskt Initiativs styrelse inte ens sökt upp någonting alls på nätet i frågan om konsekvenser och därför ex. INTE känner till hur Nederländerna fungerar:

”Det finns ingen spärr för hur stort ett parti måste vara i procentenheter för att få en plats i parlamentet; omkring 60 000 röster eller 0,67 procent brukar räcka för en parlamentsplats”

Märk väl att Nederländerna med 0%-spärr idag har en majoritetsregering, till skillnad från Sverige med 4%-spärr. Således hänger inte förmågan till majoritetsregering på spärregler, men på förmågan till konstruktiv samarbetsförmåga, positiv kompromissvilja och respekt för folkets vilja, något jag vill kalla för intelligens.

Jag noterar även att Feministiskt Initiativs styrelse heller INTE känner till att vårt skandinaviska grannland Danmark har en 2%-spärr och att även det landet, till skillnad från Sverige, har en majoritetsregering, även om den sorgligt nog råkar vara blå, men det hänger knappast på spärreglerna, men på EU-medlemskapets och Monopolkapitalets förmåga att förtrycka länder där skatten går till välfärd för barn, gamla, kvinnor och män som skadats av tunga arbeten.

Dansk Folkeparti som påminner om Sverigedemokraterna, vilket helt tydligt är en av FI:s borgerliga huvudfiender, är naturligtvis, precis likt SD i Sverige,  helt opåverkade av ens en 8%-spärr, till skillnad från FI och andra mer jämställda partier som ex. Miljöpartiet, Vetenskapliga partiet, Jämställda partiet och Kommunistiska partiet.

Det är därför förvånande och sorgligt att Feministiskt Initiativ återigen valt att utgöra en ”kontrollerad opposition” mot Vänsterpartiet, till förmån för det borgerliga Sverigedemokraterna, inkl. till förmån för de ofta realpolitiskt kvinnofientliga borgerliga partierna, där även S och MP idag kan innefattas när de röstar kvinnofientligt och människofientligt på punkt efter punkt.

Mer åsikter om 4%-spärren:
https://www.flashback.org/t2153254
http://www.etc.se/ledare/darfor-rostar-jag-inte-pa-fi

5 reaktioner till “Kritik – Feministiskt Initiativs enväldiga partistyrelse krossar valsamverkan i valet 2018

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.