Analys av ytterligare fem argument mot valsamverkan

 1. Jag har tidigare sammanställt olika hållbara argument för och emot valsamverkan. Ytterligare fem argument mot valsamverkan har nu kommit in från ”DagOBerts” soffa.

Argument 1. Mindre partier har inte mycket att vinna på att valsamverka brett med större partier som de inte har något gemensamt med.

 • Ett ohållbart argument. Hur stort ett parti blir väljer FAKTISKT folket på valdagen. Alla partier har mycket god chans att växa och vinna mandat OM de tilltalar folk och OM de valsamverkar sig över 4%-spärren. Småpartierna har alla allt att vinna på valsamverkan, även om de inte vill inse det

Argument 2. Mindre partier har ändå ingen chans att påverka politiken även om de valsamverkar.

 • Det är sant att ett parti som får väldigt få röster, trots valsamverkan, inte kommer kunna påverka Riksdagen eller andra partier alls, men argumentet är ändå ohållbart, eftersom representativ demokrati FAKTISKT går ut på att folket ska välja vilka som ska påverka och styra landet och att de med flest röster ska få mandat att faktiskt göra det.
 • Små partier som får mandat får ibland en vågmästarroll. Det blir lättare att få denna roll om man valsamverkar.
 • Det är osanning att mindre partier inte har en chans. Visst har de en chans, och definitivt en betydligt bättre chans om de är motiverade att valsamverka.

Argument 3. Risken är att överhängande att ett litet parti bidrar till att ett parti med helt motsatt politik kommer in.

 • Argumentet är helt sant. ”De största småpartierna” kommer hjälpas in av partier som är mindre än ca 0,29% efter valet.
 • Vilka är då dessa partier? När jag tittar på valmyndigheten för valet 2018 är ”De största småpartierna” Feministiskt initiativ, Piratpartiet och Alternativ för Sverige.
 • Personligen tycker jag att alla de här partierna har en hel del bra argument som tillför vår demokrati viktiga diskussioner om jämställdhet, integritet och Swexit-folkomröstning, men visst är det sant att andra partier måste ta ställning till om de gillar sådana demokratiska diskussioner i Riksdagen, samt om det är värt chansen att växa, även om risken för diskussioner man inte gillar trillar in i Riksdagen. För mig personligen är alla tankar och alla diskussioner välkomna och tillåtna, även om de bör ske i partierna, med folket och i Riksdagen, INTE i Valsamverkanspartiet av förklarliga skäl.

Argument 4. Den stora vinsten är om partier utan chans på mandat, men med liknande politik, samverkar.

 • Argumentet är delvis sant. För det första är det ett mysterium att liknande partier inte samverkar, men de gör uppenbarligen inte det. Jag misstänker prestige och konkurrens mellan dem som orsaken, vilket förmodligen bottnar i rädsla. Även stora partier skulle kunna hjälpa in sina mindre systerpartier, men det verkar inte ske, märkligt nog.
 • För det andra är frågan vad som är alternativet för ett parti med samarbetsförmåga, när andra partners ledningar lider av rädsla eller samarbetssvårigheter? – Kanske en modig bred valsamverkan i alla regnbågens färger? – För mig är det fullt logiskt.
 • För det tredje så riskerar kanske en mindre valsamverkan att få färre röster än en stor bred valsamverkan, tror jag, men hur det verkligen ligger till kan nog vara väldigt individuellt. Mentala utmaningar leder ex. ofta till negativitet, hat och ohövlighet, medan mental friskhet leder till positivitet, medkänsla och hövlighet. Det sista krävs naturligtvis för både en snäv och en bred valsamverkan i alla regnbågens färger, både hos partiernas medlemmar och hos deras väljare.

Argument 5. Valsamverkan är bättre med en gemensam styrelse som diskuterar och röstar internt hur de ska använda sitt gemensamma mandat.

 • Argumentet undergräver sig självt. Om man har en gemensam styrelse som skapar en ny gemensam politik så är det, i min mening, ingen ”valsamverkan” längre, men ett nytt parti med en ny politik, vilket förmodligen kommer uppfattas som sämre för de allra flesta som är inblandade, vilket sannolikt kommer undergräva stödet för den.

Författare: Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet

https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/sakerhetsvakten/

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.