Utkast till förslag att skicka till medier och Riksdag

Sammanfattning

Sverige bör stå som ett gott föredöme och trygga både demokratin och tron på den så att människorna upplever den som representativ för folket.

Problemet

Med orsak av att extremismen ökar i Sverige, den tekniska utvecklingen har gått framåt och att det svenska valsystemet är sårbart för fusk, vilket extremister använder i sin retorik mot valresultatet, anser vi att valsystemets säkerhet bör utökas genom anonymiserad videoövervakning, verifierbara valsedlar för individen, samt att röstningen enbart sker på valdagen.

Historik

Det har tyvärr länge pågått fusk med de valsedlar som legat på ett bord i Sverige. Systemet har varit orättvis mot de små nya partier som vill förnya demokratin.

Att valsedlarna har placerats i ett bås har naturligtvis inte förbättrat möjligheten att motverka valfusk, snarare så har det minskat valarbetarnas möjlighet att kunna upptäcka manipulation, då manipulatörers händer nu har dolts.

I USA har poströstning i förtid och digital röstning manipulerats, vilket har lett till upplopp och mycket stora tvivel om vem som verkligen vann valet, vilket hotar USA:s demokrati.

Trots detta uppenbara hot, så hotas Sveriges demokrati idag av människor som vill digitalisera valsystemet på via hårdvara och plattformar som står under kontrollen av främmande makt eller crackers[hackers] som kan manipulera dem.

Förslag på lösning

1. Bara en typ av valsedel skall skickas ut och ska finnas i vallokalen, nämligen en blank valsedel. På den ska väljaren fylla i ett okänt alias eller en kombination av bokstäver och siffror, samt partinamnet och personrösten. Detta kan väljaren göra i god tid före valdagen om så önskas, så att de med läs och skrivsvårigheter inte blir diskriminerade.

Exempel
ROTUMIZAN88
SOCIALMODERATERNA
MAGDALENA KRISTERSSON

Detta blir mer rättvist, samt får bort kostnader, åkande och stress för att lägga ut partiers valsedlar, samt får bort fusket med valsedlarna som har pågått mycket länge och som fortfarande pågår. Antalet valsedlar minskar också.

2. Effektivisera rösträkningen med automatiserad inläsning för att snabba på rösträkningen och det preliminära valresultatet, efter att alla vallokaler har stängts. Givetvis räknas alla röster manuellt också och skall gå den manuella vägen via länsstyrelser innan resultatet blir officiellt.

3. Inspelning och LIVE-sändning av valurnorna och rösträkningen, utan avbrott så att varje valsedel kan hållas upp mot videokameran. Det blir både anonymt OCH verifierbart. Ansiktena på valarbetarna behövs ej, enbart deras numrering måste synas, så att Länsstyrelser och polismakt kan beivra valfusk. Givetvis ska folket kunna övervaka proceduren på plats, vilket de kan idag.

4. Valet skall ske på valdagen. Ingen annan dag. Alltså ingen förtidsröstning, vilket minskar risken för fusk ytterligare.

5. Valarbetare ska lottas fram och får inte tillhöra politiska partier eller hemliga sällskap i vilka lojaliteten ämnar ligga till de hemliga sällskapen före demokratin! Alla medborgare, utom de med en historik av mental sjukdom eller oförmåga, måste medverka i lottningen!

6. Valarbetare ska arbeta i skift tills valresultatet är räknat och inlämnat manuellt!

7. Valfusk skall bestraffas enligt lagen, utan undantag!

8. Valresultatet skall redovisas både digitalt och på varje länsstyrelse!

Exempel

Kommun, Vallokal, Bokstav/sifferkombination, Partinamn, Personröst

STOCKHOLM, HEDERHOLMEN, ROTUMIZAN88, SOCIALMODERATERNA, MAGDALENA KRISTERSSON

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.