Hej! Jag heter Martin Gustavsson och är med i Vetenskapliga partiet och var en av grundarna till Aktiv Demokrati, som gick samman med andra partier och tillsammans bildade Direktdemokraterna.
Transparensen togs bort vid sammanslagningen, av individer som jag då tappade tilliten till. Då gick jag ur Direktdemokraterna, eftersom jag uppfattar transparens och verifierbarhet som absolut grundläggande för digital direktdemokrati.
Vissa direktdemokrater litar på system med dold ofri hårdvara och mjukvara, vissa vill bygga upp DD i en pyramidstruktur med s.k. blockkedjor, vissa vill arbeta från grunden lokalt och vissa, som jag, vill utveckla dedikerad säker hårdvara och mjukvara, samt kan tänka sig ett helt transparent öppet fritt system som phpBB också, i vilket människor kan använda alias för anonymitet.
Vissa direktdemokrater vill ha möjlighet till delegering, andra vill absolut inte ha det. Vissa vill ha en klassisk demokratisk process, andra vill förenkla processen. Min egen syn på direktdemokratin är dessutom att den bör innehålla fler komponenter så att den blir riktigt intelligent.
Idag finns det alltså flera olika partier för direktdemokrati som har olika åsikt om hur den skall genomföras, men i princip är vi eniga om att ”demokraturen” i Sverige skall utmanas genom att mer makt kanaliseras tillbaka till folket genom initiativrätt och beslutande folkomröstningar, som man har haft i Schweiz i flera hundra år.
”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedia domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps. Dock skall tilläggas att det i definitionen för demokratur finns med det faktum att majoriteten av människorna i detta samhällstillstånd själva inte uppfattar att de lever i en demokratur.”
/ Wilhelm Moberg Källa: http://andersleander.bloggplatsen.se/2014/12/30/10971546-wilhelm-mobergs-beskrivning-av-demokratur/
Jag har f.ö. gett förslag till Länsstyrelsen och Valmyndigheten för att öka det svenska manuella valsystemets transparens och verifierbarhet, för det är farligt att extrema grupper kan ifrågasätta resultatet. Vi såg t.ex. nyligen vad som hände i USA med alla dessa valmaskiner och andra oegentligheter, samt alla misstankar om fusk från de två största partierna. Så bör vi inte ha det i Sverige.
Jag ser det som mitt inre kall att trygga fullgod funktion för alla ingående kandidater och partier, ställa frågor när saker verkar osanna, oklara eller märkliga, samt att trygga hållbar taktik för direktdemokratisk valsamverkan, vilken enligt min egen åsikt bör arbetas fram genom 100% enighet mellan ingående partier.
Jag ser det som mitt inre kall att skydda och stärka en sådan valsamverkan, en valsamverkan som som ger fler valmöjligheter med chans att ge ytterligare påverkansmöjlighet åt folket. Jag är även säkerhetsvakt i Vetenskapliga partiet som är med i denna valsamverkan.
Hej
Jag vill starta ett nytt parti och valsamverka. Jag skulle gärna vilja ha lite tips om hur man kommer igång!
Hej Malin!
Vad trevligt. Nu blir jag glad. Givetvis ska du få tips av mig.
Jag rekommenderar först och främst att tänka ut ett bra namn på ditt parti. Namnet kan vara en del nyckeln till framgång.
Sök på nätet om namnet redan finns eller på Val.se så att det inte liknar något annat partinamn. Fråga dina vänner om vad de tycker om namnet också! Dina vänner kanske vill hjälpa till också?
Sedan rekommenderar jag att du går in på Worpress.com och skaffar dig en blogg med ditt eget partinam. Antingen kan du där betala för en egen .se-domän eller ha bloggen gratis hos WordPress.com som då blir visar reklam som finansierar WordPress.com. Gör vilket du vill!
Som du kan se i adressfältet föredrar Vetenskapliga partiet ”WordPress.com” framför ”.se”.
Välj sedan ett tema för din blogg som du anser passar bra till ditt parti!
Vetenskapliga partiet har valt svart bakrund för att spara energi eftersom vi är ett miljöparti först och främst.
Sedan återkommer du hit med ditt partinamn så lägger jag in det i Valsamverkanspartiets lista.
På din blogg skriver du sedan artiklar som berör de frågor som ditt parti står för och länkar flitigt. Kommentera gärna i andras bloggar med ditt namn och partinamn! Detta gör att folk har chansen att se dig och uppmärksamma dig och ditt parti.
På WordPress.com kan du läsa dig till hur man åstadkommer olika saker.
Återkom gärna med frågor om du behöver hjälp! ;-) Jag finns här för dig!
Hej igen Martin! Det var ganska lätt att starta en egen blogg på WordPress. Varmt tack för tipsen. Vår blogg heter jamstalldapartiet.wordpress.com och jag har skrivit en första text. =)
Denna information kan du själv göra om till ditt parti:
https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/05/19/hur-rostar-man-pa-vetenskapliga-partiet/
Tack. Det ska jag göra.
Hej!
Är presskontakt för ett parti med namnet Common Sense in Sweden, hur kan samverkanspartiet hjälpa oss över 4-procentsspärren?
Hej Kim!
Jag rekommenderar dig först och främst att lära dig lite om olika argument för valsamverkan som kan hjälpa dig att övertyga människor i ditt parti om det rationella och emotionellt korrekta med valsamverkan https://valsamverkanspartiet.wordpress.com/2018/10/20/hallbara-argument-for-och-emot-valsamverkan/
Om er ledare/styrelse/medlemmar, efter en öppen skeptisk diskussion, tar beslutet att valsamverka för att ta er över 4%-spärren så rekommenderar jag följande i angiven ordning:
1. Skaffa en WordPress.com-blogg eller en WordPress.org-blogg för partiet. (Rekommenderas av Free Software Foundation.)
2. Redovisa er politik och era kandidater och att ni går till val genom Valsamverkanspartiet.
3. Anmäl era kandidater till Länsstyrelsen för Valsamverkanspartiet.
4. Kontakta mig igen så lägger jag upp ert parti och era kandidater som officiellt valsamverkande parti och valsamverkande kandidater.
5. Ange alltid/ofta hur man röstar på era kandidater genom Valsamverkanspartiet så att personröster på era kandidater också kommer att räknas.
6. Om ni talar med människor som inte helt tycker som ni, men inte gillar Riksdagspartierna, meddela dem då gärna att de kan valsamverka mot 4%-spärren med oss genom egna/andra partier om de vill det.
(Anslutning och anmälan via Länsstyrelsen är möjlig ända fram tills två dagar före valet)