Regler

Förslag på regler för valteknisk samverkan mot 4%-spärren

1. Utformning av valsedel

Ett exempel på hur Valsedelns början  skulle kunna se ut, om alla partierna som nämns där var med i Valsamverkanspartiet.

Valsamverkanspartiet ämnar ha en och samma valsedel för hela riket. De ingående partiernas kandidater kommer lottas fram.

2. Förståelse – Våra partier är olika och det är ok

För att kunna valsamverka för att komma förbi 4%-spärren gäller det att försöka förstå att alla som vill delta i en sådan valteknisk samverkan har olika synsätt, d.v.s. olika paradigm, och att de kommer ur de livserfarenheter vi alla har. Detta samarbete handlar om att ge folket fler alternativ som kommer över 4%-spärren genom vår demokrati. Ev. valplattform måste godkännas genom konsensus. Övriga frågor, som partierna är oeniga om, ingår inte i valplattformen.

3. Positivitet

Med en positiv attityd som beskriver vad vi vill är det möjligt att lyckas. Om man har kritik mot något ska man vända den i konstruktivitet och positivitet och beskriva hur man hellre skulle vilja göra och varför. Då kan man förändra vad som helst genom goda argument och konsensus.

Vi vill inkludera så många partier som möjligt, i denna valtekniska samverkan, för att verkligen komma förbi fyraprocentsspärren, men ingående partier måste givetvis alltid ställa krav och godkänna nya partier som tillkommer, så att inte samverkan spricker.

Din röst kommer hjälpa ditt parti mest av alla oavsett hur mycket du hjälper alla andra partier samtidigt. Det är hela poängen med valsamverkan.

3. Vara lugna och redo för utmaningar

De stora partiernas representanter kommer givetvis känna sig ängsliga när/om vi närmar oss 4% och då vilja utmana oss. Det kan bli en trevlig utmaning, men även en ful utmaning. Vi kan även komma att utmanas inom våra egna partier med alla möjliga trevliga små saker som kommer pröva den starka viljan hos oss alla. Men håll ut och svara ex. att:

”Folket ska givetvis enbart kryssa på den person eller det parti de gillar på vår lista i valet. De som får flest kryss kommer kanske in i Riksdagen och kommer högre på listan i nästa val”

”När du röstar på andra småpartier som inte valsamverkar kastas din röst bort om de inte får mandat. När du röstar på en av våra kandidater och Valsamverkanspartiet kommer in i Riksdagen så är chansen stor att din kandidat får mandat med hjälp av både din och andras röster. Genom att rösta på oss kan du även visa dem med din röst att du vill att de ska valsamverka.”

4. Förståelse, tolerans och att följa lagen

Detta forum ska ha en vänlig ton och vara inställt på att följa lagen. Rasism och etnicitet eller religiös bakgrund diskuteras inte här, heller inte propaganda för partierna. Vi mobbar eller hetsar inte mot varann heller. Lagen är vårt riktmärke, som för vem som helst. Här diskuterar vi endast detaljerna i denna valsamverkan positivt och konstruktivt.

4 reaktioner till “Regler

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.