Regler

Regler för valteknisk samverkan mot 4%-spärren

1. Utformning av valsedel

Rent generellt ska de röstande på Valsamverkanspartiet kryssa delpartiernas kandidater för att fördela mandaten.

Valsamverkanspartiet kommer ha en valsedel för varje län. I Valsamverkanspartiets första val kommer partier med röster i föregående riksdagsval rangordnas enligt hur många röster de fick enligt följande princip:

I början är varje partis jämförelsetal lika med dess röstetal i dess förra val, det vill säga antalet röster som partiet fått.

Det parti som har det största jämförelsetalet får den första positionen på listan.

Därefter beräknas ett nytt jämförelsetal för det parti som fick den första positionen på listan genom att man delar röstetalet med tre.

Det parti som nu har det största jämförelsetalet får nästa mandat.

Nya partier som deltager och saknar röster förra valet placeras sist på listan med en person per lista.

Eftersom partierna som deltger i den valtekniska samverkan endast kommer vara med på denna valsedel och inte ha egna valsedlar kommer placeringen valet därefter avgöras genom antalet kryss på de personer som företräder de ingående partierna.

Samma princip gäller för kommunval och landstingsval.

Rubriken ”Valsamverkanspartiet” på valsedeln skall skrivas med tecksnsnittet Ubuntu i kursiv fet stil (italic bold) andra tecken skall om möjligt skrivas med stilen Ubuntu kondensed. Detta kan ändras om alla partier är med på förändringen.

Varje deltagare på valsedeln skall ange sitt partinamn, annan kompletterande information är valfri. Det viktigaste är att listan ser enhetlig och seriös ut. Helst en rad per person.

2. Förståelse – Vi är olika och det är ok.

För att kunna valsamverka för att komma förbi 4%-spärren gäller det att försöka förstå att alla som vill delta i en sådan valteknisk samverkan har olika synsätt, d.v.s. olika paradigmer, och att de kommer ur de livserfarenheter vi alla har. Detta samarbete handlar om att valsamverka oss igenom 4%-spärren som förhindrar demokrati, inget annat.

3. Positivitet

Med en positiv attityd som beskriver vad vi vill är det möjligt att lyckas. Om man har kritik mot något ska man vända den i konstruktivitet och positivitet och beskriva hur man hellre skulle vilja ha något. Då kan man förändra vad som helst genom goda argument och konsensus.

Syftet är att inkludera så många partier som möjligt i denna valtekniska samverkan är att verkligen komma förbi fyraprocentspärren.

Din röst kommer hjälpa ditt parti mest av alla oavsett hur mycket du hjälper alla andra samtidigt. Det är hela poängen med valsamverkan.

3. Att enbart diskutera valsamverkan och inte politik

Här diskuterar vi enbart om 4%-spärren och valteknisk samverkan och har förståelse för andra människor och försöker vara produktiva. Ja. Det enda vi behöver vara eniga om är att fyraprocentspärren är odemokratisk och hur en valsamverkan ska fungera.

4. Vara lugna och redo för utmaningar

Var positiv och vaken för de stora partierna kommer givetvis utmana oss och det ska bli en trevlig utmaning. Vi kan även komma att utmanas inom våra egna partier med alla möjliga trevliga saker som kommer pröva den starka viljan hos oss alla. Men håll ut och svara ex. att:

”Folket ska givetvis enbart kryssa på den person eller det parti de gillar på vår lista i valet. De som får flest kryss kommer kanske in i riksdagen och kommer högre på listan i nästa val”

”När du röstar på andra småpartier som inte valsamverkar kastas din röst bort om de inte får mandat. När du röstar på en av våra kandidater och Valsamverkanspartiet kommer in i riksdagen är chansen stor att din kandidat får mandat med hjälp av din röst”

”En röst på en bra representant är i Valsamverkanspartiet en röst på en bra representant, inget annat.”

5. Förståelse, tolerans och att följa lagen

Detta forum ska ha en vänlig ton och vara inställt på att följa lagen. Rasism och etnicitet eller religiös bakgrund diskuteras inte här. Lagen är vårt riktmärke, som för vem som helst, och vi undviker politik, religion och rasism helt i denna grupp. Här diskuterar vi endast detaljerna i denna valsamverkan positivt.

Annonser

2 reaktioner till “Regler”

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.