Regler

Regler för valteknisk samverkan mot 4%-spärren

1. Utformning av valsedel

Ett exempel på hur Valsedelns början  skulle kunna se ut.

Valsamverkanspartiet ämnar ha en och samma valsedel för hela riket. De ingående partiernas kandidater rangordnas enligt hur många röster de fick förra valet enligt följande princip:

 1. I början är varje partis jämförelsetal lika med dess röstetal i dess förra val, det vill säga antalet röster som partiet fått.
 2. Det parti som har det största jämförelsetalet får den första positionen på listan.
 3. Därefter beräknas ett nytt jämförelsetal för det parti som fick den första positionen på listan genom att man delar röstetalet med tre.
 4. Det parti som nu har det största jämförelsetalet får nästa mandat.
 5. Partier som redan deltagit i val placeras före nya partier som inte deltagit i val förut.

2. Förståelse – Våra partier är olika och det är ok

För att kunna valsamverka för att komma förbi 4%-spärren gäller det att försöka förstå att alla som vill delta i en sådan valteknisk samverkan har olika synsätt, d.v.s. olika paradigm, och att de kommer ur de livserfarenheter vi alla har. Detta samarbete handlar om att ge folket fler alternativ som kommer över 4%-spärren, för att kunna skapa verkligt röd och grön politik, genom vår demokrati. Ev. valplattform måste godkännas genom konsensus. Övriga frågor, som partierna är oeniga om, ingår inte i valplattformen.

3. Positivitet

Med en positiv attityd som beskriver vad vi vill är det möjligt att lyckas. Om man har kritik mot något ska man vända den i konstruktivitet och positivitet och beskriva hur man hellre skulle vilja göra och varför. Då kan man förändra vad som helst genom goda argument och konsensus.

Vi vill inkludera så många riktiga röd och riktiga gröna partier som möjligt, i denna röda gröna valtekniska samverkan, för att verkligen komma förbi fyraprocentsspärren, men vissa spärrar måste vi naturligtvis ha mot extrema individer och partier, ex. mot de som företräder extrema sekter eller extrema ideologier som hotar demokratin eller enheten i vårt samhälle.

Din röst kommer hjälpa ditt parti mest av alla oavsett hur mycket du hjälper alla andra partier samtidigt. Det är hela poängen med valsamverkan.

3. Vara lugna och redo för utmaningar

De stora partiernas representanter kommer givetvis känna sig ängsliga när/om vi närmar oss 4% och då vilja utmana oss. Det kan bli en trevlig utmaning, men även en ful utmaning. Vi kan även komma att utmanas inom våra egna partier med alla möjliga trevliga små saker som kommer pröva den starka viljan hos oss alla. Men håll ut och svara ex. att:

”Folket ska givetvis enbart kryssa på den person eller det parti de gillar på vår lista i valet. De som får flest kryss kommer kanske in i Riksdagen och kommer högre på listan i nästa val”

”När du röstar på andra småpartier som inte valsamverkar kastas din röst bort om de inte får mandat. När du röstar på en av våra kandidater och Valsamverkanspartiet kommer in i Riksdagen är chansen stor att din kandidat får mandat med hjälp av både din och andras röster.”

4. Förståelse, tolerans och att följa lagen

Detta forum ska ha en vänlig ton och vara inställt på att följa lagen. Rasism och etnicitet eller religiös bakgrund diskuteras inte här. Lagen är vårt riktmärke, som för vem som helst. Här diskuterar vi endast detaljerna i denna valsamverkan positivt och konstruktivt.

4 reaktioner till “Regler

 1. Jämförelsetalet för alla nya partier som inte deltog i förra valet blir alltid 0. De kommer alltså aldrig att kunna få en kandidat före de som lyckades få någon av de 7 rösterna i riksdagsvalet 2018 och därmed inte en chans att få in en kandidat i riksdagen. Bortkastad röst.

  1. Kommer man över 4% får man in ca 14 kandidater, om jag räknar rätt. Får vår valsamverkan massvis med röster så ökar dessutom antalet mandat och så även chanserna för de som står längre ned på listan. Sedan har du faktumet att väljarna kan kryssa in kandidater, d.v.s. personröster. Detta styr inte våra regler över, men vallagen.

   Vilket parti har kommit in i riksdagen vid första försöket förresten? Valsamverkanspartiet skulle kunna hjälpa en hel mängd småpartier att komma in första gången, OM folket är riktigt trötta på den käbblande EU-vurmande politikeradeln i 8-partiet, och därför är motiverade att stödja initiativet.

   Dessa regler är heller inte skrivna i sten, men skall ses som Vetenskapliga partiets förslag.

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.