I ett demokratiskt vakuum har småpartierna chans att växa rejält

Det är inte enbart de välkända småpartierna runt 2-6 %, såsom Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet eller Feministiskt initiativ som har chans att växa rejält.

Det finns ännu fler partier som har rejäl chans att växa till sig och denna chans beror av de stora brister som uppvisas av de stora existerande partierna som inte lyssnar på vad folket eller ens deras egna medlemmar vill i olika frågor.

Problem som uppfattas av människorna i sin vardag kan vara ex. EU-medlemskapet, extremism eller andra exttrema förändringar av Sverige som saknar folklig förankring och dessa åsikter väljer man att ignorera eller förlöjliga. Människors upplevelser respekteras helt enkelt inte av de stora partierna. Detta är alltså frågor som ofta tryck ner av partiernas ledningar, vilket i sin tur skapar ett demokratiskt vakuum och missnöjesröster på ex. Sverigedemokraterna.

Men även högervridningen av partier skapar ett demokratiskt vakuum. Miljöpartiet och Socialdemokraterna som tidigare var vänsterpartier är numera för både frihandel och EU-medlemskap vilket leder till sänkta löner och minskad välfärd något som också skapar missnöje. Att även ”mittenpartiet” SD verkar för frihandel, vilket är att betrakta som traditionell borgerlig politik, ger inte folket ett reellt alternativ till den högerpolitik som förts sedan Olof Palmed frånfälle så vida de inte kan vara eniga med Vänsterpartiets hållning i andra frågor.

Det är alltså min uppfattning att demokratin inte längre avspeglar den verkliga folkviljan och frågan är då vad vi ska kalla vår ”demokrati”? Demokrati betyder ju faktiskt folkstyre. Men istället för att ge ett namn åt det som pågår bör vi givetvis fokusera positivt och konstruktivt på lösningen!

Jag talar inte enbart om att stärka nya initiativ såsom Sverigepartiet i Välfärden, Piratpartiet, Enhet, Hälsopartiet eller andra små välkända uppstickare under 1%. Jag talar faktiskt om att få fram relativt okända partier såsom Hälsopartiet och Vetenskapliga partiet.

Huruvida detta kommer lyckas hänger enbart på positiviteten och samarbetsförmågan hos deras ledare och deras medlemmar och jag vet att detta är en stor utmaning. Positiv mental friskhet är inte alltid ett av dragen hos de människor som är missnöjda med den politik som förs och i partier med intern demokrati kan ofta varje försök till positivitet och konstruktivitet röstas ner av sådana medlemmar.

Lösningen måste alltså vara att ge ledarslapet i partierna mer långtgående ansvar för att lyckas med att ta sig in i riksdagen.

Problemet för alla mindre partier, under ca 2%, är att inte en hybrisladdad propaganda innan valet, såsom skedde med ex. Feministiskt Initiativ i valet 2014 som tryckte upp partiet till 3,2%, är att få någon att verkligen tro på att de verkligen ska lyckas ta sig över 4% och ta sig in i riksdagen.

T.o.m. den rimliga chansen för Feministiskt Initiativ att ta sig in i riksdagen drabbades givetvis av att människor valde att rösta på ex. Vänsterpartiets jämlikhetspolitik som givetvis samtidigt innefattar jämställdhet för kvinnor.

Det har länge varit så att stödet för dessa partier uteblir, inte p.g.a. deras budskap, vilket ofta gillas av många människor, men p.g.a. att många människor taktikröstar i valet eftersom de garanterat vill ska medföra mandat i riksdagen. Dessa människor måste respekteras och fångas upp av småpartierna. Det är därför Valsamverkanspartiet behövs.

Gröna partiets intressanta funderingar kring valsamverkan.
EXPO – Småpartier i skuggan av SD
TV4 – småpartier intervju med Djurens parti och Piratpatiet
Eriks politiska blogg om programmet Insider via TV3
Om Kalle Anka partiet och Kungens parti – Så gick det för småpartierna i riksdagsvalet – Nyhetsmorgon (TV4)
Wikipedia om valsamverkan, valallians, valförbund och valteknisk samverkan.
Wikipedia om småpartier.
Val.se om resultatet i riksdagen för småpartier.

En reaktion till “I ett demokratiskt vakuum har småpartierna chans att växa rejält

Välkommen att kommentera!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.