Vad är en Regnbågsallians och varför finns det valallianser, valförbund eller valtekniska samverkansinitiativ?

Det finns två kända anledningar till Valsamverkan i Sverige eller som det kallas ”Valallians”, ”valförbund” eller ”valteknisk samverkan”.

Orsaken till detta fenomen heter inte enbart ”fyraprocentspärren”, men även det märkliga sätt på vilket man räknar fram mandat efter valet, något som kallas den jämkade uddatalsmetoden.

Här har vi två sådana valallianser som tillkommit:

1. Arbetarepartiet.

Syftet med Arbetarepartiet var att få fler mandat i riksdagen för både Socialdemokraterna och för Vänsterpartiet samtidigt. Det som leder till nyttan med valsamverkan, även för stora partier, är den odemokratiska jämkade uddatalsmetoden, vilken höjer antalet mandat för de som väljer att valsamverka och sänker mandatmängden för de partier som inte känner sig motiverade att valsamverka. En synergieffekt uppstår, som kan liknas vid 1+1=3

Vid detta tillfälle lyckades inte valsamverkande partier få full effekt genom initiativet inledningsvis. Rent teoretiskt och rent tekniskt vann givetvis partierna på den samarbetsförmåga de uppvisade, men lögner om samarbetets ”sanna” natur från högern gjorde att valsamverkan inte lyckades optimalt. Därför är utbildning om motståndarsidans potentiellt mindre sanna taktik INNAN valet givetvis avgörande för att lyckas i framtiden, men även ihärdighet och långsiktighet.

2. Centern.

Bakgrunden till denna valtekniska samverkan var att man 1971 införde fyraprocentspärren som tidigare inte funnits. Detta gjorde att Kristdemokraterna, som legat runt 2%, inte skulle komma in. Kristdemokraterna sällade sig då till de borgerliga partierna och fick genom Centern hjälp att komma in i riksdagen.

Kristdemokraterna vann helt klart på samverkan medan Centerpartiet ansåg att de inte vunnit på samverkan. Sanningshalten i påståendet kan diskuteras eftersom partierna långsiktigt förmodligen tjänat på att visa samarbetsförmåga och även gett de borgerliga ytterligare ett parti att rösta på som lockat röster från vänstern. Båda partierna ingår idag i det borgerliga samarbetet som kallas för ”Alliansen”.

Om en övervägande majoritet av folket förstår de korrekta anledningarna till valallians och väljarna informeras långt innan själva valet är möjligheterna givetvis mycket stora för framtida lyckade valtekniska samarbeten.

3. Den tredje typen av vallallians, den valsamverkan som Valsamverkanspartiet förspråkar, kallar jag för ”regnbågsallians”, och kan kanske liknas en aning vid det amerikanska New Alliance Party eller Operation PUSH (People United to Save Humanity) och National Rainbow Coalition och den kommer bestå av en bred valsamverkande grupp av mindre partier av alla möjliga olika färger och politiska åskådningar. Feministiska såväl som religiösa, borgerliga såväl som socialistiska, kommunistiska såväl som kapitalfrihetliga, protektionistiska såväl som gröna, internationaistiska och även mer nationalistiska.

När de stora partierna allt mer liknar varann och de partier som tagit sig över 4% inte axlar sitt ansvar på ett tillfredställande sätt, då behöver vi valsamverkan för att kunna förändra politiken.

Syftet med regnbågsallians är alltså att kunna gå runt de stora partiernas odemokratiska spärr så att vi alla tillsammans kan förnya demokratin, få den att nå ut till människorna och öka respekten för demokratin och att varje människa ska ha den reella möjligheten att välja mellan fler partier varje val, dvs. att det parti man röstat på också har en reell chans att komma in i riksdagen.

Bör vi fråga oss om vi vill att folkets röster ska få rättmätigt mandat i riksdagen?!
Bör vi fråga oss om vi vill att folket ska kunna påverka Sverige demokratiskt såsom det står i grundlagen?!
Bör vi fråga oss om vi känner oss motiverade att rösta på en regnbågsallians som ökar Sveriges demokrati?!

Är svaret ”Ja, Ja Ja”, så är ditt val enkelt nästa val! Det hänger på dig. Du är viktig. Uppmuntra i så fall Sverige till mer demokrati!

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Valsamverkanspartiet

Annonser

15 reaktioner på ”Vad är en Regnbågsallians och varför finns det valallianser, valförbund eller valtekniska samverkansinitiativ?

 1. Ping: Hur röstar man på Vetenskapliga partiet? | Vetenskapliga partiet

 2. Ping: Glada Nyheter – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet valsamverkar | Vetenskapliga partiet

 3. Ping: Uppvaknande, naivitet eller ondska? – Stefan Löfvén erkänner att han varit naiv? | Vetenskapliga partiet

 4. Ping: Mailkonversation om Valsamverkan med Börje Peratt, grundare av Demokraterna.org | Valsamverkanspartiet

 5. Ping: Sverige – Ett mindre välkänt skatteparadis än USA och Panama | Vetenskapliga partiet

 6. Ping: Bernie Sanders har mest stöd och bör vinna över ”drottningen av kaos” | Vetenskapliga partiet

 7. Ping: Nya grupper är lösningen på Miljöpartiets kris | Vetenskapliga partiet

 8. Ping: Den verkliga vinnaren – Vetenskapen i Eurovisionsschlagerfinalen – Love Love Peace Peace – Vampyr vann? | Vetenskapliga partiet

 9. Ping: De som är för smarta att engagera sig i politik blir straffade genom att bli styrda av de som är dummare | Vetenskapliga partiet

 10. Ping: Politisk analys – Vilket politiskt parti skulle Karl Marx välja idag? | Vetenskapliga partiet

 11. Ping: Ledarskap – Kajsa Ekis Ekman intervjuas av Kommunistiska partiets ordförande | Vetenskapliga partiet

 12. Ping: Proletären – Arbetskraftsimporten måste förbjudas | Vetenskapliga partiet

 13. Ping: Demokrati, vetenskaplighet, deliberativitet och direktdemokrati | Vetenskapliga partiet

 14. Ping: Medborgerlig samling – Den borgerliga dödsstöten mot Miljöpartiet | Vetenskapliga partiet

 15. Ping: Swexit – Alternativa EU-toppmötet i Göteborg 18:e November, men ohövligheten är tyvärr vidrig rasism | Vetenskapliga partiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s