Vad är en Regnbågsallians och varför finns det valallianser, valförbund eller valtekniska samverkansinitiativ?

Det finns två kända anledningar till Valsamverkan i Sverige eller som det kallas ”Valallians”, ”valförbund” eller ”valteknisk samverkan”.

Orsaken till detta fenomen heter inte enbart ”fyraprocentspärren”, men även det märkliga sätt på vilket man räknar fram mandat efter valet, något som kallats för den jämkade uddatalsmetoden.

Här har vi två sådana valallianser som tillkommit:

1. Arbetarepartiet.

Syftet med Arbetarepartiet var att få fler mandat i riksdagen för både Socialdemokraterna och för Vänsterpartiet samtidigt. Det som ledde till nyttan med valsamverkan, även för stora partier, var den odemokratiska jämkade uddatalsmetoden, vilken höjde antalet mandat för stora partier som valde att valsamverka och sänkte mandatmängden för de partier som inte kände sig motiverade att valsamverka. En synergieffekt uppstod, som kan liknas vid 1+1=3

Vid detta tillfälle lyckades inte valsamverkande partier få full effekt genom initiativet inledningsvis. Rent teoretiskt och rent tekniskt vann givetvis partierna på den samarbetsförmåga de uppvisade, men lögner om samarbetets ”sanna” natur från högern gjorde att valsamverkan inte lyckades optimalt. Därför är utbildning om motståndarsidans potentiellt mindre sanna taktik INNAN valet givetvis avgörande för att lyckas i framtiden, men även ihärdighet och långsiktighet.

2. Centern.

Bakgrunden till denna valtekniska samverkan var att man 1971 införde fyraprocentsspärren som tidigare inte funnits. Detta gjorde att Kristdemokraterna, som legat runt 2% mycket länge, inte skulle komma in. Kristdemokraterna sällade sig då till de borgerliga partierna och fick genom Centern hjälp att komma in i riksdagen.

Kristdemokraterna vann helt klart på samverkan medan Centerpartiet ansåg att de inte vunnit på samverkan. Sanningshalten i påståendet kan diskuteras eftersom partierna långsiktigt förmodligen tjänat på att visa samarbetsförmåga och även gett de borgerliga ytterligare ett parti att rösta på som lockat röster från vänstern. Båda partierna ingår idag i det borgerliga samarbetet som kallas för ”Alliansen”.

Om en övervägande majoritet av folket förstår de korrekta anledningarna till valallians och om väljarna informeras långt innan själva valet så är möjligheterna givetvis mycket stora för framtida lyckade valtekniska samarbeten.

3. Den tredje typen av valallians, den valsamverkan som Valsamverkanspartiet förespråkar, kallar jag för ”regnbågsallians”, och kan kanske liknas en aning vid det amerikanska New Alliance Party eller Operation PUSH (People United to Save Humanity) och National Rainbow Coalition och den kommer bestå av en bred valsamverkande grupp av mindre partier av alla möjliga olika färger och politiska åskådningar. Feministiska såväl som religiösa, borgerliga såväl som socialistiska, kommunistiska såväl som kapitalfrihetliga, protektionistiska såväl som globalistiska, internationalistiska men även mer nationalistiska av olika sort.

Vetenskapliga partiet som medverkar i denna valsamverkan är p.g.a. vetenskapliga evidens och bevis ex. ekologiskt hållbart, humanistiskt, vänsternationellt, för mer direktdemokrati, mer yttrandefrihet, socialistiskt, protektionistiskt, för jämställdhet, samt för att hjälpa människor i världen lokalt och långsiktigt.

När de stora partierna allt mer liknar varann och de partier som tagit sig över 4% inte axlar sitt ansvar på ett tillfredsställande sätt, då behöver vi valsamverkan för att kunna förändra politiken.

Syftet med regnbågsallians är alltså att kunna gå runt de stora partiernas odemokratiska spärr så att vi alla tillsammans kan förnya demokratin, få den att nå ut till människorna och öka respekten för demokratin och att varje människa ska ha den reella möjligheten att välja mellan fler partier varje val, dvs. att det parti man röstat på också har en reell chans att komma in i riksdagen.

Tre frågor till dig som läsare:

  • Vill du att alla medborgares röster ska ges rättmätigt mandat i riksdagen?!
  • Vill du att hela folket ska kunna påverka Sverige demokratiskt såsom det står i grundlagen?!
  • Vill du att fler ska rösta på en regnbågsallians som ökar Sveriges nivå av demokrati?!

Är svaret ”Ja, Ja Ja”, så är ditt val enkelt nästa val! Det hänger på dig. Du är viktig. Uppmuntra i så fall Sverige till mer demokrati! Rösta på Valsamverkanspartiet och meddela dina favoritpartier och andra medmänniskor om varför, samt länka hit från din blogg eller andra kommentarsfält, så får ditt agerande ännu större effekt!

Lär även ut att; Om tio individer sprider till tio som sprider till tio så vet snart alla i hela Sverige det här. Jag själv sprider ryktet till tusentals människor. Vad är du själv motiverad att göra för att förändra Sverige?

MVH
Martin Gustavsson
Partiledare
Valsamverkanspartiet

24 reaktioner till “Vad är en Regnbågsallians och varför finns det valallianser, valförbund eller valtekniska samverkansinitiativ?

Välkommen att kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.